Izland télen – Megfagyunk és csődbe megyünk?

Izlandról a természeti csodákon kívül mindenkinek két dolog jut az eszébe, az hogy a világ egyik legdrágább országáról van szó és hogy rettenetesen hideg van. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöm Nektek, négy napi izlandi utam tapasztalatait.

2020 Január végén utaztam Izlandra, a regjegyet már megvettem körülbelül novemberben a lila-fapados légitársaság oldalán körülbelül 25.000 forintért. Gyorsan lefoglaltam egy autót, mivel autóbérlés nélkül eléggé elképzelhetetlen az izlandi túra, hacsak nem egy buszos utazásra fizetünk be. Naívan egy Hyundai I10-et foglaltam le, mikor a bérlőhelyre érkeztünk, szembesültem vele, hogy egy Nissan Micrával akarják kiszúrni a szemem. A fagyos utakon nem ez lett volna a legjobb választás, ezért upgrade-eltem a foglalást és egy gyönyörű Kia combit kaptunk, barátságos áron.
Bookingon lefoglaltam egy szimpatikus apartmant Reykjavíktól, körölbelül egy óra kocsikázásra, a semmi közepén, mindentől távol, azért ha esetleg a sarki fény megmutatkozni, akkor ne kelljen menekülni a városok fényétől, hanem az apartman kertjében található jacuzziban lehessen élvezni egy jó bor társaságában a természet égi táncát. A szállás amúgy 3 éjszakára, 4 főre, körülbelül 150.000 Ft volt, ami egy főre vetítve egy elég barátságos összeg. Tehát a kötelező elemeket figyelembe véve még nem kaptam szívrohamot.

Vigyünk megfelelő ruhát!

Január az egyik leghidegebb hónap, és mivel egy évvel az út előtt Tromsoben megtapasztaltam, hogy milyen az igazi északi, szeles téli idő, ezért úgy gondoltam, hogy bevásárolok teliruházatot tekintve. Vettem egy hótaposót, egy sínadrágot, egy aláöltözetet és egy vízhatlan kabátot. Azt kell, hogy mondjam, hogy ez az 50-60 ezer forintos befektetés megérte! A legnagyobb szélben és a hóban fetrengve se éreztem azt, hogy átázna a ruhám, és hogy fáznék. Tehát mindenkinek azt tanácsolom, hogy megfelelő öltözettel induljon neki, különben nyávogás lesz a vége.

Tényleg drága a kaja?

Én teljesen felkészültem, vittem zacskós levest, zabszeleteket, és fél kiló Pestós-cukkinis tésztát, csak hogy legyen mit enni négy napig. Hát hiba volt. Miután a reptérről elindultunk a főváros felé, betértünk az első boltba és megnéztük, hogy tényleg minden két-háromszor annyiba kerül-e? Hát az alapvető élelmiszereket normális, eurozónában megszokott árakon tudtuk volna beszerezni. Legyen szó itt a tésztáról, szószokról, pékárúról stb. A fővárosba érve az éttermek áraitól dobtunk egy hátast, de ha valaki az ott tartózkodása alatt az apartmanjában rászán esténként 1 órát, hogy főzzön, süttök valamit, akár egy mirelit pizzát, akkor nem fog csődbe menni.

Reykjavík

Első nap megnéztük a fővárost, Reykjavíkot. Ugyan olyan szerethető hangulata van, mint bármelyik északi, vagy skandináv városnak. Hangulatos házak, tiszta utcák. Megnéztük a fő látványosságot a Hallgrímskirkja-t és aztán sétálgattunk pár órát az utcákon. Izlandra nem várostnézni meg az ember, hanem jöjjön a lényeg:

A természet

Szállásunkról elindultunk az aranykörút fő útvonalaira. Kezdtük a Gullfossal. Az odafele úton sűrűn megálltunk, mivel csodálatos volt a táj: a havas hegyek és vízesések és a hóban taposó izlandi pónilovak. Odaértünk a vízeséshez. Izland alapból nagyon kihalt, de a fő látványosságoknál összegyűlnek az emberek. Viszont a vízesés gyönyörű! A szél fújt, de nem sokat éreztünk belőle mert az orrunk se lógott ki a kapucni alól.


Következő állomásunk a Strokkur gejzír volt. A tömeg izgatottan körbeállja a gejzírt és várják a kb 4 perceként kitörő gejzírt. Durva látvány, ahogy a víz alól feljön a buborék és több méterre fellő a gejzír. Körbesétáltuk a környéket, mikor visszaindultunk a kocsihoz, úgy döntöttünk, hogy a körbekerített rész végéről még egyszer megnézzük a kitörő gejzírt. Elbambultunk, csodáltuk, ahogy 30 méter magasra felemelkedik a víz és csak annyit vettünk észre, hogy a hatalmas vízsugár közeledik felénk, de hát mi a kötél mögött álltunk, így nem eshet bajunk. A vízsugár pedig csak közeledett és az egész az arcunkba kötött ki. Ez is egy olyan pillanat az életemből, amire mindig emlékezni fogok. Hát nem mindenki mondhatja el, hogy a testére és az arcára zuhant egy izlandi gejzír vize.

Ezen kívül a második napunkon megnéztük Seljalandsfoss nevű vízesést. Itt is sétáltunk pár órát, mire ránksötétedett. Januárban körülbelül 10 és 5 óra között van világos, tehát a kihasználható idő viszonylag rövid.

Harmadik napunkon elindultunk a Kerid kráterhez, majd a Pingvellir nemzeti parkhoz. Csodálatos tájakon sétálhat az ember. Viszont a Kerid kráter egy csalódás volt. A legtöbb látnivaló ingyenes, viszont a kráterért elkértek kb 1000 forintot és hát a képen is látszódik, hogy egy hatalmas fagyott sgglyukról van szó. De hát ezt is láttunk!

Blue Lagoon

Viszont a harmadik napunk fő attrakciójára még novemberben megvettem a jegyet. Hát a Blue Lagoon nagyon drága, viszont kötelező program, ha valaki Izlandon jár. Maga a fürdő a reptérhez közel helyezkedik el, viszont első napra nem mertünk foglalni, mivel ha esetleg késik a gép az időjárás miatt, és nem tudunk az adott időpontra a fürdőbe érkezni, akkor 20-25 ezer forint repül ki az ablakon, fejeként.
Délután háromra foglaltunk belépőt, így láthattunk a fürdőt nappal, naplemente közben és kivilágítva, este is. Kellemes a víz, jól ki van építve a komplexum, mindenkinek ajánlom aki Izlandon jár!

Északi fény

Sajnos nem a legjobb időpontban érkeztünk, első kettő este nem láttunk semmit, pedig fél óránként kinéztünk az égre, illetve mobil applikáción keresztül néztük a várható előrejelzést. Viszont harmadik este láttuk az északi fényt. Miután visszaértünk Magyarországra az utána következő napokban televolt az Izlandi Facebook csoport északi fényes képekkel. Sajnos nem lehet tudni 3 hónapra előre, repjegyvételkor, hogy éppen milyen kedve lesz a napnak, illetve mennyire lesz felhős az ég. Viszont aki több időt marad Izlandon az nagyobb valószínűséggel látja a fényt.

Izlandi póni

A szállásunk melletti farmon rengeteg póni volt. Többször kijártunk, hogy megsimogassuk őket. Kedvesek barátságosak és a klasszikus zenétől még nyugodtabbak lesznek.

Negyedik napunkon délelőtt indult a gépünk, szóval az izlandi kalandunk hamar véget ért, viszont teljes mértékben lenyűgöztek a látnivalók. Izland csodálatos! Viszont érdemesnek tartom nyári időszakban is visszatérni, mert akkor teljesen más arcát mutatja az ország.

További cikkekért, képekért kövess Instagramon és Facebookon.

https://www.instagram.com/wheretotravel.hu

https://www.facebook.com/wheretotravel.hu/

Vélemény, hozzászólás?